Muovin raaka-ainemarkkinat ovat sekaisin
Perusmuovien normaalisti stabiili hintataso on mahdollistanut tasaisen varman hintakehityksen pakkauksia käyttävällä teollisuudelle. Erityisesti tämä on rauhoittanut elintarvike- ja rakennusteollisuuden toimialoja koko Euroopassa ja vähentänyt inflaatiopaineita. Nyt tilanne on muuttunut totaalisesti.
Muovien raaka-aineiden saatavuus vaikeutui parissa päivässä tasolle, jolla monet vakiintuneet alan toimijat ovat jopa päättäneet sulkea tehtaansa kokonaan toistaiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pakkausmateriaaleista tulee keväällä 2021 suuri pula. Enää ei kyse ole siitä, mikä on hinta, vaan siitä kuka materiaalia ylipäätänsä saa.
Kaikki tämä vaikuttaa luonnollisesti hintoihin ja hinnat ovatkin lähteneet ennätysmäiseen nousuun. Hinnat nousevat edelleen todella voimakkaasti maaliskuun osalta ja ennuste on, että raaka-aineiden niukka saatavuus säilyy melko pitkään, mahdollisesti jopa ensi syksyyn saakka.
Maailmanlaajuinen ongelma
Tämä ongelma on globaali eli koskee koko maailmaa. Kysyntä muoveille ja varsinkin polypropeenille on todella suurta. Maailman kartalla Euroopan tilanne on synkkä, koska emme ole muoviraaka-aineiden osalta omavaraisia. Lisäksi tuontia haittaavat konttien puute sekä Amerikkaa sekoittanut kylmä rintama, joka on vähentänyt kotimaista tarjontaa Yhdysvalloissa ja lisännyt tuontia, joka puolestaan on kaikki pois Euroopan tarpeista. Nyt tarpeellista tuotannon lisäystä ei ole Euroopan osalta lyhyellä tähtäimellä odotettavissa. Tämä näkyy hinnoissa noin 60 %:n hinnannousuna! Varsinkin polypropeenin osalta tilanne on todella haastava. Perinteisen peruspolyeteeninkin hinta nousee yli 1900 euroon/tonni. Näin korkealla ei raaka-aineen hinta ole ollut koskaan aiemmin.
Yllättävään tilanteeseen ei ole voitu varautua
Suomessa samaan aikaan pakkaavaa teollisuutta kurjistaa Covid-19 sekä paperin ja kartongin hinnoissa tapahtuvat korotukset. Tilanne tulee monelle tuottajalle täydellisenä yllätyksenä ja näkyy kulujen rajuna nousuna kevään 2021 aikana. Toiveena onkin, että kuten taistelussa Covid-19 vastaan, ymmärrystä löytyy kaupan ketjuilta siihen, että esimerkiksi elintarviketuottajat ja pakkaajat eivät joudu ainoaksi maksajaksi, vaan kohonneet kustannukset saadaan hyvässä hengessä siirrettyä kuluttajahintoihin. Inflaatio on kuitenkin pienempi paha kuin pakkaavan teollisuuden luhistuminen.